News

Podgorica sign contracts with 5 talented players

ABA 2 newcomers have started building the team for the next season.

#10 Cedomir Zizic, #15 Stefan Vukcevic, #5 Nikola Milosevic (Photo: KK Podgorica)

ABA 2 newcomers Podgorica have started building the team for the 2020/21 season as they signed contracts with 5 talented players -  Pavle Titić, Janko Bulajić, Nikola Milošević, Stefan Vukčević and Čedomir Žižić.

Pavle Titić (point guard, 191cm, 2000) started playing basketball in BC Joker Podgorica, while he then moved to Spain where he played for Barcelona, Centum Madrid and Arcos Albasete. Titić has played for all youth selections of the Montenegrin national team.

Janko Bulajić (power forward, 211cm, 2002) made his first basketball steps in BC Montenegro Nikšić. Two years ago he went to France to join Nanterre 92, with whom he finished 2nd in the U18 French Championship last season. This year, Bulajić played for Nanterre 92 at the EuroLeague Adidas Next Generation Qualifying Tournament in Kaunas.

Nikola Milošević (shooting guard, 192cm, 2002) began playing basketball in Canada. He was the captain of U14 Montenegrin national team. He also played for youth selections of Budućnost VOLI and Mega Bemax.

Stefan Vukčević (center, 207cm, 2003) started playing basketball in BC Play-Off Podgorica. At the age of 13 he joined Real Madrid’s basketball academy, while in the 2018/19 season he won the U16 Spanish Championship with U16 Real Madrid. In the previous season he played for U18 Real Madrid team.

Čedomir Žižić (forward, 200cm, 2004) made his first basketball steps in BC Joker Podgorica, while last season he spent in the Spanish side Zaragoza. Žižić was a member of U14 Montenegrin national team.

----------------

Podgorica dovela petoricu talentovanih košarkaša

KK Podgorica predstavio je zvanično pet pojačanja – pet mladih igrača (Pavla Titića, Janka Bulajića, Nikolu Miloševića, Stefana Vukčevića i Čedomira Žižića), koji su nakon godina sticanja iskustva u velikim evropskim klubovima, prepoznali pravu priču i ozbiljan projekat, zbog čega su nastupili evropske velikane i stigli u Podgoricu.

Pavle Titić (plej, 191cm, 2000), koji je karijeru počeo u podgoričkom klubu “Joker” odakle je prešao u Barselonu. Nastupao je za Sentum Madrid i Arkos Albasete, prvi je prenio utiske.

- Nakon  više godine provedenih u Španiji ukazala mi se mogućnost da se vratim u rodni grad. Gledajući situaciju na košarkašjkoj sceni i mogućnosti koje su mi se pružale KK Podgorica ima možda i najbolje uslove za rad i razvoj mladih igrača, što je meni najpotrebnije – kazao je Titić.

Mladi plej koji je igrao za crnogorsku pionirsku, kadetsku i juniorsku reprezentaciju ističe da je izuzetno važno što će Podgorica biti u više takmičenja.

- Igraćemo u više takmičenja što je igračima sjajna prilika da se nametnu za minutažu. Na meni je kao i do sada da budem maksimalno posvećen i da pomognem timu da ostvarimo što bolje rezultate – dodao je Titić.

Janko Bulajić  (krilni centar, 211cm, 2002), karijeru je počeo u KK “‘Montenegro” iz Nikšića.  Prije dvije godine otišao u Pariz gdje je nastupao za Nanter.  Prošle sezone Nanter je bio vicešampion Francuske u uzrastu do 18 godina, a ove sezone talentovani 17-godišnji Nikšićanin nastupao je sa francuskim timom na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige u Kaunasu.

- Prije dvije godine odlučio sam da napustim Crnu Goru i odem za Francusku, gdje sam nastupao za Nanter. Za taj potez sam se odlučio, jer kao mlad igrač, sa nepunih 16 godina nijesam imao ponuđene uslove u Nikšiću i Crnoj Gori, kao u Parizu. Danas, nakon dvije godine velikog iskustva i povratka u Crnu Goru, želim da poručim igračima i roditeljima, da nije lako živjeti u inostranstvu bez prijatelja i porodice, uklopiti sve to uz trening i školu na stranom jeziku – istakao je Bulajić, a zatim objasnio zašto se odlučio za taj korak da dođe u Podgoricu.

- Mislim da je ovo odlična priča i kada su mi ponudili sjajne uslove nijesam imao dilemu, jer ne vidim da ću tamo postati prije profesionalni igrač nego ovdje. Zato želim da se zahvalim ljudima iz KK Podgorica na ovom projektu i što su nama, mladim igračima, dali šansu da stasasavamo i da napredujemo, ali i što su nas vratili u našu Crnu Goru – kazao je Bulajić.

Nikola Milošević (bek, 192cm, 2002), košarkom počeo da se bavi u Kanadi. Bio je kapiten pionirske reprezentacije Crne Gore, sa kojom je 2016. igrao u finalu Slovenija Bola, nezvaničnog prvenstva Evrope za igrače do 14 godina. Bio je u kadetskom timu Budućnosti, a zatim je odlučio da pređe u Mega Bemax.

- Velika očekivanja imamo od nove sezone. Moram istaći da smo doveli dobra pojačanja, dosta je mladih igrača i zaista vjerujem da možemo mnogo. Moram pohvaliti stručni rad, trenere koji vode računa o svemu, tako uz zaista vrhunske uslove koje imamo sigurno da ovom može biti baš pozitivna priča. Bio sam u Megi, znam koliko je važan taj prelaz iz juniorskog u seniorski staž i baš zbog toga sam se odlučio sa Podgoricu, jer mi djeluje da je ovo najbolja prilika za to – objasnio je Milošević.

Stefan Vukčević (centar, 207cm, 2003, ponikao u podgoričkom klubu “Play Off”. Sa 13 godina pristupio Realovoj košarkaškoj akademiji. U sezoni 2018/2019 sa kadetima Reala bio je šampion Španije. Prošle sezone nastupao za juniorski tim Reala.

Prošlog ljeta bio u idealnoj petorci B prvenstva Evrope za kadete. Tokom šampionata prosječno bilježio 11,6 poena, 8,9 skokova i 2,1 blokadu, a posebno se istakao u četvrtfinalu protiv Belgije, kada je upisao 27 poena i 16 uhvaćenih lopti (indeks 46). Upravo on predstavlja pravi dokaz da je Podgorica odlučna da sa našim talentima piše istoriju.

-Treniramo maksimalno, igrači su veoma koncentrisani i posvećeni svakom treningu. Nadam se da ćemo svi dati doprinos da napravimo što bolje rezultate. U Realu sam bio četiri godine, a posljednje godine vidio sam da se mnogo stavlja akcenat na timskom radu, manje na individualnom i zbog svega mislim da sam napravio dobar potez i da će ovo za nas mlade igrače ovo biti sjajna prilika i velika šansa. Možda je nekome čudno odakle neko iz Reala da se vrati, ali zaista mislim da sam napravio pravi potez – naglasio je Vukčević.

Čedomir Žižić (krilo, 200cm,2004) ponikao je u podgoričkom klubu “Joker”, a zatim je prošle godine prešao u špansku Saragosu. Bio je član pionirske reprezentacije Crne Gore.

- KK Podgorica je vrhunski projekat. Radimo uveliko, veoma su ozbiljni treninzi, jako se radi. Zadovoljan sam da sam dio ove priče i drago mi je da ćemo imati priliku kroz jako mnogo mečeva da se dokazujemo i naravno stičemo iskustvo.  Sigurno da nam motiva neće nedostajati – poručio je Žižić.

mlađim da lakše podnesu sve što bude zacrtano – kazao je Kašćelan, uz napomenu da ,,Bemax arena“ omogućava da se trenira maksimalno.

- Drago mi je da imamo zaista najbolje uslove, što i pored velikih vrućina imamo najsavremeniju dvoranu u okruženju, koristimo sve da svakog dana radimo maksimalno, jer ovaj period između dvije sezone za mlade igrače je najvažniji – jasan je Kašćelan.