Luka Šamanić leaves Olimpija to join San Antonio Spurs

Thursday, 27. June 2019 at 22:23

Another ABA League player is going to the NBA!

Luka Samanic (Photo: Petrol Olimpija/Ales Fevzer)

Petrol Olimpija announced that Luka Šamanić will leave the club this summer to continue his career in the NBA. Recall that Šamanić was drafted 19th overall by the San Antonio Spurs in the 2019 NBA Draft, so he will be joining the 5-time NBA champions. 

Šamanić averaged 6.4 points and 3.9 rebounds per game in the 2018/19 ABA League regular season.

“I had a great time in Ljubljana. Over the past year I have learned a lot, both from my teammates and my coaches. I wish all the best to the everyone in the club,” said Šamanić.

----------------

Košarkarski klub Petrol Olimpija Ljubljana in ameriški klub San Antonio Spurs sta prišla do dogovora, po katerem je mladi hrvaški košarkar, Luka Šamanić, zapustil ljubljanski klub in bo kariero nadaljeval v Ligi NBA.

Biser hrvaške in evropske košarke Luka Šamanić, ki se je Petrol Olimpiji pridružil pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19, bo svojo kariero nadaljeval v najmočnejši ligi na svetu, Ligi NBA. Minuli teden so Šamanića na naboru Lige NBA kot 19. po vrsti izbrali San Antonio Spurs, moštvo iz Teksasa pa je z ljubljanskim klubom doseglo dogovor o prestopu Šamanića k petkratnim prvakom severnoameriške lige.

V tekmovalni sezoni 2018/19 je Luka Šamanić zaigral na 49 tekmah v treh tekmovanjih (Liga ABA, Liga prvakov, Liga Nova KBM). Na regionalni sceni je v 15,4 minutah v povprečju dosegal 6,4 točke, 3,8 skoka in 0,8 podaje, v Ligi prvakov pa v 18,8 minutah 8,2 točki in 5,0 skoka na obračun. V državnem prvenstvu je na parketu v povprečju preživel malo več kot 20 minut na tekmo, beležil pa 10,1 točko, 5,9 skokov in 1,1 podajo na tekmo.

Na začetku končnice Lige Nova KBM je Šamanić postal nosilec igre Zeleno-belih in v četrtfinalnem nizu s Šenčurjem na dveh tekmah v povprečju dosegal 19,5 točke in 11,0 skokov na tekmo, temu pa dodal še 1,5 blokade in 1,0 pridobljeno žogo na tekmo. Po prvi polfinalni tekmi s Helios Suns je Šamanić odpotoval v Chicago na prikaz talentov pred naborom Lige NBA, v Ljubljano pa se ni več vrnil.

»Izkušnja na naboru Lige NBA je bila neverjetna. Dan izbora sem z družino preživel v New Yorku, večer pa se je zaključil tako, da me je kot 19. izbrala ekipa San Antonio Spurs. Takrat sem bil preprosto brez besed,« je Šamanić povedal o edinstveni izkušnji na naboru Lige NBA. O minuli sezoni je povedal: »V Ljubljani sem se imel odlično. Odigral sem veliko število tekem in veliko sem se naučil, tako od soigralcev, kot tudi od trenerjev. Imeli smo neuspešno sezono, a zagotovo smo se vsi veliko naučili iz nje. K sreči smo v končnici slovenskega državnega prvenstva zaigrali kot eno in iz celotne sezone izvlekli največ, kar smo lahko. Žal mi je, da nisem zaigral v finalu državnega prvenstva s Sixt Primorsko in tudi na ta način pomagal soigralcem. Vsem v Ljubljani želim vso srečo v prihodnje, veliko sreče pa želim tudi novo nastajajočemu klubu KK Cedevita Olimpija Ljubljana.«

S strani navijačev je bil Šamanić izbran tudi za najkoristnejšega igralca Petrol Olimpije v mesecu decembru, po tem, ko je v zadnjem mesecu koledarskega leta 2018 v 21,6 minutah na tekmo v povprečju dosegal 10,7 točke in 4,7 skoka na obračun. Zelo dobre predstave je Šamanić prikazal tudi v januarju (20,7 minute, 9,1 točka in 5,7 skoka na tekmo) ter februarju (21,8 minute, 11,4 točke in 5,6 skoka na tekmo).

KK Petrol Olimpija Ljubljana želi Luki Šamaniću vso srečo v nadaljevanju njegove športne poti, hkrati pa se mu zahvaljuje za vse, kar je napravil za ljubljanski klub.

>